Bardzo często rozmawiając z fenylakami słyszymy, że prowadzenie diety zabiera dużo czasu, że trudno jest przygotowywać sobie codziennie jedzenie i na każdym kroku myśleć o tym, co możemy zjeść. Kilka razy usłyszałyśmy również, że to właśnie brak czasu skłania do sięgnięcia po mniej dozwolony lub całkowicie zakazany produkt.
W dzisiejszych czasach wszędzie słyszymy o zdrowym odżywianiu, tkwimy w dobie gdzie każdy chce być fit&healthy. Osobiście wydaję mi się, że nam, fenylakom, ułatwia to w pewnym stopniu sprawę. Otacza nas coraz więcej barów ze zdrową żywnością, co oznacza, że będąc poza domem bez jedzenia nie jesteśmy ‚skazani’ na ziemniaki czy frytki, które nie są najzdrowszą opcją.
Jednak nadal mamy dość wąski zakres wyboru przekąsek. Dlatego wychodząc z domu powinniśmy zabierać ze sobą przynajmniej jakąś przegryzkę, aby mieć coś pod ręką, gdy będziemy głodni. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam przepis na pierożki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z kurek. Jest to nasz drugi przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego (i zapewne nie ostatni :)). Plus jest taki, że ciasto jest już gotowe, więc pozostaje nam zrobić do niego nadzienie. Osobiście jestem wielką fanką kurek – w lato tylko czekam, aż Mama wróci z grzybobrania ze świeżą porcją grzybów. Mam nadzieję, że macie jakieś zapasy kurek w zamrażarce :). Oczywiście nie raz robiłam ten przepis z farszem pieczarkowym i wychodzą równie smaczne. Robiąc takie pierożki z podanego przepisu wychodzi około 15 sztuk. Także jako przekąska sprawdza się świetnie! Gotowe pierożki proponuję schować do szczelnych pojemników aby dłużej utrzymały świeżość.
Składniki:
Płat ciasta francuskiego firmy Balviten (125 gram)
Jedna cebula (50 gram)
Kurki – świeże bądź mrożone (60 gram)
Masło (10 gram)
Koper – mrożony lub świeży (10 gram)
Ilość odżywcza podana na wszystkie pierożki:
Białko 1,8 g
Energia 680 kcal
Fenyloalanina 109,1 mg
Najpierw warto przygotować farsz, aby trochę wystygł w czasie gdy my będziemy zajmowali się ciastem. A więc obieramy i kroimy cebulę. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojoną cebulkę co jakiś czas ją mieszając do momentu, aż się zeszkli. Kurki proponuję pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać je do cebulki. Całość niech się razem poddusi, aż do zmięknięcia kurek. Następnie doprawiamy do smaku według uznania. Ja dodaję vegettę, sól pieprz i oczywiście wspomniany wcześniej koper, który nadaje farszowi specyficzny smak. Gdy farsz jest gotowy możemy zająć się przygotowaniem ciasta. Warto mieć sporo miejsca na blacie lub stolnicy. Rozsypujemy trochę mąki aby ciasto się nie przylepiało do spodu. Następnie rozwałkowujemy je dość cienko – bez obaw przy pieczeniu i tak ciasto spęcznieje. Następnie szklanką odbijamy kształt kółka i na dany kawałek nakładamy niewielką ilość farszu tak, aby ciasto dało się zlepić po złożeniu kółka na pół. Warto brzegi przygnieść widelcem, wtedy ciasto nie powinno się rozkleić. Gdy wszystkie pierożki są już zlepione przygotowujemy blachę pokrytą papierem do pieczenia, układamy pierożki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. na około 180°C. Proponuję co jakiś czas patrzeć i przewracać pierożki ponieważ dość szybko się zarumieniają.
Takie pierożki w zależności od upodobań można zrobić na wiele sposobów. Na słodko świetnie smakują z zapiekanym jabłkiem (posypując cynamonem) lub po prostu dodając do środka dżem. Bardzo dobrze komponują się także ze szpinakiem jak i z suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku.
A Wy z czym najczęściej przyrządzacie ciasto francuskie? Wolicie je na słodko czy na słono? Zachęcamy do dzielenia się z nami swoimi uwagami, pomysłami czy zdjęciami Waszych potraw – chętnie same wypróbujemy czegoś nowego!