Parmigiana z bakłażana (6 porcji)

Parmigiana z bakłażana (6 porcji)

Składniki na sos:

  • Pomidory krojone z puszki 350 g
  • Cebula 40 g
  • Czosnek 10 g
  • Bazylia 5 g
  • Oliwa 20 g
  • Sól, pieprz

Dodatki:

  • Bakłażan 500 g
  • Oliwa do smażenia lub olej ok 100 ml
  • Ser typu cheddar niskobiałkowy 200 g
  • Ser typu parmezan  niskobiałkowy 50 g*

 

Krok 1.
Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Każdy posól i odstaw na pół godziny, niech się spoci. Opłucz plastry bakłażana z soli i wody i wysusz na ręczniku papierowym.
Krok 2.
Ułóż plastry bakłażana w  blaszce na papierze do pieczenia, polej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 20 minut.
Krok 3.
Sos. Na oliwie przesmaż pokrojoną w półksiężyce cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 4.
Dodaj pomidory z puszki i posiekaną z grubsza bazylię. Smaż wszystko 3-5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5.
Podziel plastry bakłażana na 3 równe porcje.
Krok 6.
Spód średniego żaroodpornego naczynia posmaruj odrobiną sosu pomidorowego. Ułóż warstwę plastrów bakłażana, na wierzch nałóż 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 startego sera.
Teraz znowu plaster bakłażana, sos i ser. I jeszcze raz rak samo.
Krok 7. 
Piecz w 180-190 stopniach 25-30 minut. Aż ser i sos zaczną się przypiekać.

* Możesz pominąć ten ser, nie rozpuszcza się zbyt dobrze (patrz zapiekanka w szklanym naczyniu) i ma więcej białka niż cheddar.

 

PHE: 508 mg, B: 12,44 g, E: 1673 kcal