Pierwsza w roku botwinka PKU

Pierwsza w roku botwinka PKU

Składniki na 5 porcji: 

  • 280g botwiny
  • 135g marchewki
  • 60g selera korzeniowego
  • 80g korzenia pietruszki
  • 300g ziemniaków wczesnych
  • 5g liści pietruszki
  • 10g soku buraczanego
  • 10g masła extra 82% tłuszczu
  • sól, pieprz wg uznania, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę (marchewka, ziemniaki, pietruszka) umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić wg uznania, w kostki, słupki lub talarki. Następnie włożyć do osolonego wywaru i gotować do pół miękkości.
  2. W misce z zimną wodą wymoczyć/wypłukać dokładnie botwinkę. Następnie osuszyć. Liście posiekać, buraczki wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić jak włoszczyznę. Pokrojone buraczki dodać do wywaru z warzywami i gotować na wolnym ogniu do miękkości (około kilku minut).
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone liście botwiny oraz masło. Całość doprawić do smaku. Pod koniec można dodać sok buraczany, który pogłębi kolor potrawy.

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Botwina 280 47.6 5.88 352.8
Marchew 135 44.55 1.35 47.25
Seler korzeniowy 60 18 0.96 55.2
Pietruszka, korzeń 80 39.2 2.08 73.6
Ziemniaki, wczesne 300 213 5.4 243
Pietruszka, liście 5 2.45 0.22 10
Sok buraczany "Barszczyk czerwony" 10 3.4 0.08 3.5
Masło ekstra 10 74.8 0.07 3.2
Suma wartości odżywczych