Ale majo! Majonez z aquafaby

Ale majo! Majonez z aquafaby

Przepis na około 6 porcji

 

  • Aquafabę ubijaj z solą 2 minuty – musi porządnie zesztywnieć.
  • Dodaj sok z cytryny i musztardę i ubijaj pół minuty.
  • Wlej połowę oleju, ubijaj minutę a potem resztę oleju i ubijaj dalej, około minuty.
  • Majonez jest gotowy. Ale żeby był bardziej sztywny, gęsty i zachował swoją strukturę dłużej, dodaj gumę guar i ubijaj jeszcze minutę.

 

Podawaj z oszukanymi jajami na twardo albo z innymi przepisami PKU.

Smacznego 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Aquafaba 50 9 0.5 15
Sok cytrynowy 1 0.3 0.004 0.18
Musztarda sarepska 20 1.01 0.74 37
Olej słonecznikowy 50 450 0 0
Guma guar 0.5 1.045 0.0285 1.425
Suma wartości odżywczych