Zrobić kruche ciasto z w/w składników. Schłodzić ciasto w lodówce przez 2 godziny. Wylepić foremki ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu każdą babeczkę napełnić świeżymi owocami, zalać tężejącą galaretką Delektyą (wykonanie wg przepisu na opakowaniu) i schłodzić.
Inna wersja dla tego deseru: Proponuję upiec kruche ciasto na blasze i po wystygnięciu pokruszyć je i posypać galaretkę.
Phe 98 mg, B 2,6 g, E 2233 kcal
Wartość odżywcza przepisu
Tytuł
Waga (g)
Wartość energetyczna (kcal)
Białko (g)
PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU
200
766
0.8
38.8
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D
100
542
0.2
7
Cukier
100
399
0
0
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g
10
36
0.03
0.5
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g
5
13.15
0.03
0.655
Banan
100
97
1
45
Mandarynki
100
45
0.6
25
Winogrona
50
35.5
0.25
6.5
Galaretka o smaku wiśniowym w proszku niskobiałkowa PKU 320 g