Barszcz wielkanocny

Barszcz wielkanocny

  • Ugotuj wywar z warzyw i przypraw.
  • Jeśli nie masz serwatki to zrób ją ze zsiadłego mleka.
    • 700 g zsiadłego mleka (2 op.) podgrzewaj w rondelku na małym ogniu – zacznie się oddzielać serwatka i twaróg.
    • Po ok pół godziny odlej przez sitko serwatkę a twaróg odcedź i podaruj komuś, kto może go jeść.
    • Serwatkę ostudź i przecedź przez tetrową szmatkę albo filtr do kawy.
  • Z gotowego wywaru wyjmij warzywa i przyprawy.
    • Połowę ziemniaków, 60 g pietruszki i całego selera wykorzystaj do przygotowania pasty ala jajecznej
  • Wywar zmiksuj z cebulą.
  • Drugą połowę ziemniaków pokrój w kostkę lub słupki i zostaw w żurku.
  • Dodaj serwatkę i sok z cytryny, i dopraw do smaku.
  • Surowego selera, ugotowaną w bulionie marchewkę i resztę ugotowanej pietruszki pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie oleju.
  • Dodaj podrumienione do żurku.
  • Pora pokrój w cieniutkie krążki, natkę pietruszki porwij i dodaj wszystko do zupy.
  • Posmakuj, dopraw i gotowe!

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 60 18 0.84 37.2
Marchew 110 29.7 1.1 38.5
Pietruszka korzeń 50 19 1.3 46
Ziemniaki 100 77 1.9 85
olej 5 44.2 0 0
Por 20 4.8 0.44 26.8
Seler korzeniowy 20 4.2 0.32 18.4
Natka pietruszki 2 0.82 0.09 4
Serwatka 200 52 1.8 90
Sok z cytryny 20 6 0.08 3.6
Suma wartości odżywczych