Chlebek PKU

Chlebek PKU

Mąkę i sól wsypać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do miski. Dodać olej i wodę. Wszystko wymieszać mikserem przez około 3 minuty. Ciasto przełożyć do foremki „keksówki” o wymiarach 26×11 wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą PKU. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki.

Ilość fenyloalaniny: 63,75 mg
Ilość białka: 1,73 g
Ilość energii: 1235,3 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 300 1149 1.2 58.2 300 1149 1.2 58.2
Drożdże piekarskie, prasowane 10 10.6 1.13 53.4 10 10.6 1.13 53.4
Cukier 5 19.95 0 0 5 19.95 0 0
Sól biała 5 0 0 0 5 0 0 0
Olej rzepakowy 10 90 0 0 10 90 0 0
Suma wartości odżywczych