Churros z batatów z dipem z awokado

Churros z batatów z dipem z awokado

Przepis na 8 porcji

 

Churrosy

1. Batata porządnie wyszoruj, a następnie owiń w papier i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę w 180 stopniach.

2. Wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę albo przetrzyj przez sito.

3. Rozgniecionego batata posól, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj całość.

4. W rondlu rozgrzej olej, na ktrórym będziesz smażyć churrosy.

5. Masę z batata nałóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do średnio rozgrzanego oleju. Jeśli nie masz rękawa, posmaruj ręce olejem i zrób kluski rolując kawałek ciasta.

6. Smaż 6-8 minut obracając churrosy aby się równomiernie usmażyły.

7. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

DIP

Wszystkie składniki na dip lekko zmiksuj i dopraw do smaku.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Bataty 400 340 7.2 360
Skrobia ziemniaczana 150 507 0.9 43.5
Olej rzepakowy 10 90 0 0
Awokado 100 169 2 86
Cukinia 200 34 2.4 110
Chilli świeże 1 0.4 0.02 0.1
Mięta świeża 3 2.1 0.114 5.7
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
Suma wartości odżywczych