Ciasto PKU z truskawkami

Ciasto PKU z truskawkami

Sposób przygotowania spodu biszkoptowego:

Połączyć składniki i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180, czas wypieku max. 45 minut. Po ok. 40 min. sprawdzamy drewnianym patyczkiem  stopień upieczenia ciasta biszkoptowego. Upieczone odkładamy na bok do wystudzenia. W między czasie przygotowujemy truskawki, które należy umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć na sitku.

Sposób przygotowania galaretki:

Zawartość 2 opakowań galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej przegotowanej wody, dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Aby przyspieszyć proces tężenia galaretki, miskę z galaretką można umieścić w zimnej wodzie z lodem.

Na wystudzone ciasto układamy truskawki i całość polewamy tężejąca galaretką. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego  stężenia galaretki. Proces ten trwa ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 równych kawałków. Dekorujemy listkiem mięty.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ciasto biszkoptowe PKU 200 694 0.8 36
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Cukier 50 199.5 0 0
Olej rzepakowy 100 900 0 0
Truskawki 300 99 2.1 7.2
Woda gazowana 30 0 0 0
Galaretka o smaku wiśniowym w proszku niskobiałkowa PKU 320 g 160 32 0 3.2
Suma wartości odżywczych