- Wymieszaj cukier z wodą oraz sokiem wiśniowym aż do rozpuszczenia.
 - Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną „wiśniową wodę”. Wymieszaj mikserem – nie dłużej niż 10 sekund.
 - Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
 - Ubitą aquafabę dodaj do miski z mąką i delikatnie wymieszaj składniki do ich połączenia.
 - Na koniec dodaj wystudzone, roztopione masło klarowane i delikatnie wymieszaj.
 - Okrągłą foremkę wysmaruj masłem, a następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
 - Piecz 60 min w 175 stopniach (grzanie góra-dół).
 - Po wyjęciu z piekarnika i dalszym krojeniem – ciasto należy dokładnie wystudzić (w przeciwnym razie podczas krojenia będzie się rolować).
 - Tak przygotowane ciasto kroimy na spody do tortu. Jeżeli ciasto po wypieczeniu nam urośnie tworząc kopiec, należy je wyrównać nożem, a górę udekorować.
 
Smacznego!


