Curry z marchewki

Curry z marchewki

Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewki i cebule i smażymy 5 minut. Warzywa posypujemy curry, dodajemy brązowy cukier i starannie mieszamy. Po kolejnych 2 minutach wlewamy bulion, dodajemy tymianek i liść laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i dusimy marchewkę na małym ogniu, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem PKU.

 

Ilość fenyloalaniny: 466
Ilość białka: 11,7
Ilość energii: 465 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4-5

Pamiętaj, że niektóre podane produkty mogą mieć różną zawartość w zależności od producenta. Zawsze sprawdzaj zawartość białka podaną na opakowaniu!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Marchew 800 264 8 280 800 264 8 280
Cebula 150 49.5 2.1 93 150 49.5 2.1 93
Masło ekstra 20 149.6 0.14 6.4 20 149.6 0.14 6.4
Cukier 5 19.95 0 0 5 19.95 0 0
Curry 10 32.5 1.266 10 32.5 1.266 0
bulion warzywny 200 10 0.4 20 200 10 0.4 20
Rozmaryn 8 10.48 0.2648 13.52 8 10.48 0.2648 13.52
Sól biała 5 0 0 0 5 0 0 0
Tymianek 5 5.05 0.278 0 5 5.05 0.278 0
Suma wartości odżywczych