Ćwikła

Ćwikła

Składniki na 1 porcję 

  • 80 g  buraczków czerwonych  startych
  • 10 g cebula
  • 4 g  olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól, pieprz czarny
  • 0,1 g sok cytrynowy
  • 2 g cukier do smaku

Przygotowanie

Równej wielkości buraczki ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Zimne  buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej  o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, dodać do buraczków. Posolić, dodać cukier, pieprz i sok cytrynowy. Poczekać kilka minuta ż by się składniki dobrze połączyły i dodać olej. Całość wymieszać.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Buraki czerwone, tarte 80 30.4 1.44 64.8
Cebula 10 3.3 0.14 6.2
Olej rzepakowy 4 36 0 0
Cukier 2 7.98 0 0
Sok cytrynowy 0.1 0 0 0
Suma wartości odżywczych