GAŁKA OCZNA Z DYNI I MANGO

GAŁKA OCZNA Z DYNI I MANGO

Składniki:
(5 porcji)

Krok 1.
400 g pulpa mango (lub dojrzałe albo mrożone mango)
270 g dynia
50 ml woda
15 g cukier
5 ml sok z cytryny

Krok 2.
150 ml woda
8 g agar

Krok 3.
5 szt. truskawki
5 szt. borówka amerykańska
folia spożywcza 5 kwadratów
małe miseczki 200 ml 5 szt.

Krok 4.
200 g wiśnie mrożone

Całość: PHE: 267 mg, B: 7,71 g, E: 529 kcal

Na porcję: PHE: 53,4 mg, B: 1,54 g, E: 105,8 kcal

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dynię pokrój na kawałki i gotuj z wodą  i cukrem, aż zacznie się rozpadać. Dodaj pulpę mango i sok z cytryny. Zblenduj i ostudź.

Krok 2. W wodzie rozpuść agar i dodaj do pulpy. Przestudź.

Krok 3. Odetnij z truskawek szypułkę. Truskawkę umieść w miseczce obcięciem w dół. Przykryj folią truskawkę i dokładnie podociskaj do brzegów miseczki. Wlej pulpę do miseczek i odstaw na 2 godziny do wystygnięcia.

Krok 4. Wiśnie mrożone pogotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie zblenduj.

Krok 5. Odwróć delikatnie miseczkę. Wyjmij truskawkę, zrób w niej dziurkę i włóż borówkę. Zdejmij folię z galaretki. Do krateru po truskawce wlej łyżeczkę musu z wiśni i włóż truskawkę, obciętą częścią do góry.

Krok 6. resztę musu wiśniowego nalej na talerzyki, na sosie ułóż delikatnie galaretkę.


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.