Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

Grzyby drobno pokroić, ugotować i odsączyć. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko, połączyć z grzybami i cebulą. Liście kapusty włożyć do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Po sparzeniu liście wyjąć, ostudzić i nakładać porcje farszu, a następnie formować gołąbki. Ułożyć w garnku i zalać bulionem grzybowym rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny.

 

Całość (3 porcje): Phe 408 mg, B 10,3 g, E 868 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Pieczarka uprawna, świeża 250 65 10 267.5
Cebula 60 19.8 0.84 37.2
Masło ekstra 30 224.4 0.21 9.6
Loprofin Ryż 500g 150 525 0.9 22.5
Kapusta biała 100 33 1.7 72
Olej rzepakowy 10 90 0 0
Suma wartości odżywczych