Gołąbki z grzybami i włoszczyzną

Gołąbki z grzybami i włoszczyzną

Kapustę oczyścić, opłukać, sparzyć. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, poddusić na oleju, dodać pokrajane pieczarki, dalej dusić przez kilka minut. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć gołąbki, ułożyć w rondlu, podlać wodą, dusić około 30 minut w piekarniku lub na słabym gazie. Można podać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

 

Phe 186 mg, B 4,7 g, E 203 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Kapusta biała 100 33 1.7 72
Pieczarka uprawna, świeża 50 13 2 53.5
Cebula 25 8.25 0.35 15.5
Olej rzepakowy 15 135 0 0
Włoszczyzna krojona w paski, mrożona 80 26.4 1.12 48
Suma wartości odżywczych