Jesień zagościła u nas już na dobre, więc pora przestać wyglądać do tego utęsknionego letniego słońca i korzystać z dobrodziejstw tej właśnie pory roku. Mi październik nieodzownie kojarzy się z dynią, ale również śliwkami, jabłkami i pomarańczowo-brązowymi kolorami. Na całe szczęście, każda pora roku przynosi ze sobą wyjątkowe smaki, na które czeka się przez te wszystkie miesiące. Aby osłodzić nieco to przejście pór roku, chciałabym zaproponować Wam przepis na jesienną pokusę, czyli tartę ze śliwkami i nektarynkami

 

Składniki

200g mąki niskobiałkowej

50g cukru pudru (może być zwykły)

szczypta soli

125g zimnego masła

25g zamiennika jajka PKU (4 czubate łyżeczki)

1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20g)

200g nektarynek

200g śliwek

10ml syropu z czarnego bzu

30g cukru trzcinowego

20g masła

 

Wartości odżywcze w całości (bez syropu):

Kalorie: 2381.8kcal            Białko: 5.9g               Fenyloalanina 190.9mg

 

Przygotowanie:

Wpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę i cukier. Potem dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozbijamy zamiennik jajka w niewielkiej ilości wody tak, aby powstała gładka masa. Gdy wszystko już razem wymieszamy, dodajemy jogurtu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wyjmujemy wówczas ciasto i urabiamy je w rękach. Należy się spieszyć, gdyż ciasto powinno być przez cały czas chłodne. Po ulepieniu gładkiej kulki z ciasta, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je na placek. Smarujemy formę do tarty odrobiną masła i rozciągamy ciasto, uważając, aby się nie urwało. Następnie wrzucamy je do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 30 minut. Po 5-10 minutach możemy zrobić w cieście otwory widelcem tak, żeby powietrze uciekło.

W tym czasie można przygotować nektarynki i śliwki. Należy je pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle na patelni. Smażące się owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i zalewamy syropem. Smażymy dopóki owoce nie staną się miękkie (nektarynki mogą być jeszcze minimalnie chrupkie), a na dnie patelni pojawi się taki gęsty „mus”. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy owoce do wypieczonej już tarty. Na tym etapie można dodać jeszcze kratkę z ciasta, o ile nam zostało jakieś. Potem dajemy tartę do piekarnika do zapieczenia na 10 – 20 minut. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypiekła się po bokach i z wierzchu. Powinna być ładnie przyrumieniona

 

Podanie

Tarta najlepiej smakuje na zimno. Można dodać do niej nieco bitej śmietany, bądź jakieś innej polewy, ale osobiście uważam, że nie ma takiej potrzeby. Przepis ten nie wykorzystuje dużo cukru, a tarta nie wychodzi wcale bardzo słodka – nieco bardziej wytrawna. Także dużo wariacji można tutaj umieścić

123411112222

Moim zdaniem to fantastyczny jesienny deser. Ma coś w sobie z tego klimatu późnych popołudni, opadających liści i gasnącego słońca, ale ciągle ma w sobie jeszcze te powiewy lekkiego i soczystego lata. A Wy jakich jesiennych owoców dodalibyście do tej tarty? Jakich nowych smaków? Może macie swoje ulubione jesienne desery? Jakieś sprawdzone przepisy na ciasta bądź ciasteczka? Koniecznie się nimi podzielcie!

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 200 766 0.8 38.8
Masło ekstra 145 1084.6 1.015 46.4
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 25 90 0.075 1.25
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 20 12 0.84 39.2
Nektarynka 200 100 1.8 52
Śliwki 200 98 1.2 36
Cukier 30 119.7 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.