Kanapki z szarpanym jackfruitem i ogórkiem małosolnym

Przepis na 8 kanapek

1. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
2. Jackfruita płucz w ciepłej wodzie odciskając go dokładnie i wymieniając wodę pięć razy. Po ostatnim odciśnięciu pokrój w cienkie paseczki
3. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę.
4. Dodaj pokrojonego jackfruita, posól i smaż 15 minut.
5. Śliwki suszone zblenduj w wodzie i dodaj na patelnię z jackfruitem. Duś na małym ogniu 30 minut.
6. Zdejmij pokrywkę i dopraw. Smaż na małym ogniu mieszając aż cały płyn odparuje.
7. Dopraw do smaku, ostudź, przełóż do pojemnika i włóż do lodówki.
8. Ulubione pieczywo posmaruj sosem BBQ, nałóż pastę i kilka plasterków ogórka małosolnego.

 

Smacznego 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 180 59.4 2.52 111.6
Olej rzepakowy 10 90 0 0
Jackfruit zielony 250 52.5 2 100
Śliwki suszone bez pestek 40 112.8 1.4 44
Ogórek kwaszony 80 9.6 0.8 26.4
Kmin rzymski 1 3.74 0.18 9
Sos BBQ 80 168.8 1.04 52
Suma wartości odżywczych