Kluski lane z kapustą

Kluski lane z kapustą

Do miski wsypujemy mąkę, zastępnik jajka i sól, wlewamy olej i wodę (powstać konsystencja gęstej śmietany). Kluski lejemy na gotującą się osoloną wodę, dzieląc na małe kluseczki i gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przed podaniem można okrasić. Kapustę szatkujemy i gotujemy z marchewką aż do miękkości. Dodajemy koper i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ilość fenyloalaniny: 202 mg
Ilość białka: 5 g
Ilość energii: 887 kcal
Dla ilu osób jest danie: 2


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Extra uniwersalny koncentrat mąki niskobiałkowej PKU 10 kg 200 710 0.8 6.6
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Kapusta biała 200 66 3.4 144
Marchew 50 16.5 0.5 17.5
Koper ogrodowy 10 3.3 0.28 12.6
Pietruszka, liście 10 4.9 0.44 20
Suma wartości odżywczych