Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Przepis na 8-10 naleśników

 

  • Wymieszaj mikserem mąkę, sól, sok z buraków i wodę.
  • Odstaw na chwilę i dodaj olej a następnie wymieszaj dokładnie.
  • Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.

 

* Jeśli chcesz mieć zielone naleśniki, zamiast soku z buraka użyj szpinaku. Zmiksuj 50 g szpinaku i 550-600 ml wody na gładką masę.

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pamiętaj żeby policzyć w nich zawartość PHE!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
PKU Mieszanka pierogowo-nalesnikowa niskobiałkowa 500g 200 682 0.8 16
Sok z buraków 100 34 0.8 35
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Suma wartości odżywczych