Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i szczyptę sooli.
  • Smaż na malutkim ogniu aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić.
  • Wlej połowę octu i duś na minimalnym ogniu. Jak ocet się zredukuje dodaj cukier i pozostały ocet.
  • Duś pod przykryciem dalej. Cebula ma być miękka i chrupiąca, zarazem kwaśna i słodka.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
czerwona cebula 150 66 1.35 67.5
ocet balsamiczny 50 36 0.35 17.5
oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
cukier 10 37.7 0 0
Suma wartości odżywczych