Kotleciki ryżowo-warzywne

Kotleciki ryżowo-warzywne

Zagotować 3 szklanki wody, osolić i dodać 1 łyżkę oleju, wsypać ryż niskobiałkowy Loprofin ciągle mieszając by się nie przyklejał do spodu garnka. Odcedzić ryż niskobiałkowy i przelać wodą. W osobnym garnku umieścić pokrojoną cienko kapustę, marchewkę i seler starty na tarce oraz pora pokrojonego w talarki. Do tych warzyw dodać 1 łyżkę margaryny i podlać 1/2 szklanki wody. Wszystko mieszać, żeby się nie przypaliło i gotować do miękkości. Warzywa jak ostygną przenieść do miski, dodać ryż niskobiałkowy, sól, pieprz, 4 łyżeczki zamiennika jaja i 4 łyżeczki mąki niskobiałkowej, wymieszać składniki. Uformować kotleciki łyżką. Łyżkę można zanurzać w wodzie by łatwiej można było formować kotleciki. Uformowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej niskobiałkowej.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Następnie kotleciki opiec z obu stron.

Energia [kcal] 1904
Fenyloalanina [mg] 268
Białko [g] 5,8
llość porcji: 4


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Loprofin Ryż 500g 100 350 0.6 15
Kapusta biała 100 33 1.7 72
Marchew 100 33 1 35
Seler naciowy 50 8.5 0.5 9.5
Por 50 14.5 1.1 67
Bułka tarta PKU 70 267.4 0.49 19.32
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 20 108.4 0.04 1.4
Olej rzepakowy 100 900 0 0
Mąka niskobiałkowa PKU 30 114.9 0.12 5.82
Suma wartości odżywczych