Kotlety mielone z ryżu pieczarek i cebuli

Kotlety mielone z ryżu pieczarek i cebuli

Ryż ugotować w osolonej wodzie, na koniec lekko przestudzić. W międzyczasie kiedy ryż się gotuje pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć na lekko złoto cebulę, dodać pieczarki i wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeśli ktoś lubi, można dodać przyprawy Vegeta wg. własnych upodobań. Pieczarki i cebulę lekko przestudzić i zmiksować razem z ryżem na gładką masę przy pomocy blendera. Do masy dodać ok 50 g bułki tartej. Formować małe kotlety obtaczać w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.

Ilość fenyloalaniny: 385 mg
Ilość białka: 9,7 g
Ilość energii: 1363 kcal
Dla ilu osób jest danie: z porcji wychodzi 6-7 kotletów


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Pieczarka uprawna, świeża 250 65 10 267.5
Cebula 100 33 1.4 62
Bułka tarta PKU 100 382 0.7 27.6
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Loprofin Ryż 500g 200 700 1.2 30
Suma wartości odżywczych