Kotlety z kalafiora i ryżu

Kotlety z kalafiora i ryżu

1. Kalafiora gotuję na parze do miękkości i rozdrabniam widelcem, można również włożyć go do malaksera z wirującym ostrzem.

2. Ryż gotuję na sypko.

3. W misce mieszam ryż z kalafiorem, dodaję poszatkowany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i taką ilość kaszki, żebym mogła kształtować kotlety. Jeśli są bardzo rzadkie, to nasypuję sobie na dłoń kaszkę lub bułkę tartą, wkładam łyżką porcję masy i szybko kształtuję. Wkładam na gorący olej i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję jak kotlety do obiadu lub w bułce.

 

Ilość fenyloalaniny: 635,5 mg
Ilość białka: 15,6 g
Ilość energii (kcal) w całości: 2282 kcal
Dla ilu osób jest danie: ok 15 kotletów // w zależności od tego jak duże robimy kotlety


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Kalafior 500 135 12 485 500 135 12 485
Loprofin Ryż 500g 225 787.5 1.35 33.75 225 787.5 1.35 33.75
Bułka tarta PKU 110 420.2 0.77 30.36 110 420.2 0.77 30.36
Koper ogrodowy 35 11.55 0.98 44.1 35 11.55 0.98 44.1
Olej rzepakowy 20 180 0 0 20 180 0 0
Kaszka niskobiałkowa PKU 150 150 0.72 40.5 150 150 0.72 40.5
Mąka ziemniaczana 50 178.5 3.45 158 50 178.5 3.45 158
Suma wartości odżywczych