Kotlety z selera z nutką skórki cytrynowej

Kotlety z selera z nutką skórki cytrynowej

Składniki na 1 porcję 

  • 60 g  ok. 1 plaster selera korzeniowego  (obrany i pokrojony w plastry szerokości 1cm)
  • 0,1 g otartej skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2,5g zamiennik jaja Pku (+ 10 ml wody) ,,Bezgluten”
  • 5 g  koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej Pku ,, Balviten”
  • 10 g  bułka tarta  Pku ,,Glutenex”
  • 12 g  olej rzepakowy tłoczony na zimno

Do garnka wlej wodę, lekko posól. Dodaj obrany i pokrojony w plastry szerokości 1cm seler. Gotuj go około 10 minut do miękkości. Dbaj by kawałek selera nie rozpadł się na części. Odłóż plaster do odsączenia na sitko. W międzyczasie przygotuj sobie panierkę oraz zamiennik jaja PKU. Proszek zamiennika jaj PKU wsyp do miski, dodaj wodę i ubij na pianę. Odsączony plaster selera oprósz lekko solą i pieprzem z obu stron. Następnie plastry panieruj kolejno: w mące PKU do której starta została skórka z cytryny, zastępniku jaja PKU, a na końcu w bułce tartej PKU. Tak przygotowany kotlet z selera smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło jako dodatek do II dania obiadowego w połączeniu np. z ziemniakami i surówką.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Seler korzeniowy 60 18 0.96 55.2
Skórka z cytryny 0.1 0 0 0
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 2.5 7.2 0.006 0.1
Extra uniwersalny koncentrat mąki niskobiałkowej PKU 500g 5 17.75 0.02 0.165
Bułka tarta PKU 10 38.2 0.07 2.76
Olej rzepakowy 12 108 0 0
Suma wartości odżywczych