Krokieciki z żółtym serem PKU i pieczarkami

Krokieciki z żółtym serem PKU i pieczarkami

Wszystkie składniki na ciasto na naleśnika wymieszać ze sobą. Wyrabiać ok. 5 min, aż ciasto nabierze pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno mieć gęstość niezbyt gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać jeszcze wody, aby naleśnik ładnie się rozprowadzał na patelni. Rozgrzać odrobinę oleju i smażyć naleśnika aż się przyrumieni. Obrać i pokroić w drobną kosteczkę pieczarki i cebulkę. Podsmażać w rondelku aż warzywa zmiękną. Później doprawić sola pieprzem i posypać koperkiem. Nakładamy farsz równomiernie na usmażonego naleśnika i posypujemy startym serem żółtym. Zawijamy w rulonik obtaczamy w zamienniku jajka i bułce tartej PKU. Smażymy w głębokim oleju z obu stron aż nabierze ładnego złotego kolorku. Można podawać z barszczem czerwonym. Polecam:)

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 69,4 mg
Ilość białka: 1,8 g
Ilość energii: 505,7 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1 (jest to przepis na jednego krokiecika)


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 33 126.39 0.132 6.402
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 4 14.4 0.012 0.2
Cukier 5 19.95 0 0
Mleko ryżowe 33 12.21 0.099 4.95
Pieczarka uprawna, świeża 35 9.1 1.4 37.45
Cebula 20 6.6 0.28 12.4
Masło ekstra 20 149.6 0.14 6.4
Zastępnik sera niskobiałkowy PKU 10 24.4 0.06 1.14
Koper ogrodowy 5 1.65 0.14 6.3
Olej rzepakowy 10 90 0 0
Bułka tarta PKU 15 57.3 0.105 4.14
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Suma wartości odżywczych