MAJÓWKA Z GRILLA

MAJÓWKA Z GRILLA

Szaszłyki z ananasa

  • Składniki na 3 porcje
  • Ananas świeży  240 g
  • Oliwa 10 ml
  • Tymianek świeży 2 g
  • Rozmaryn świeży trzy gałązki

Ananasa pokrój na trzy plastry. I posmaruj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż plastry ananasa z dwóch stron, aż się przyrumienią. Gałązki rozmarynu obierz z igiełek (te odłóż i użyj później). Pokrój grillowane plastry ananasa i ponadziewaj na łodygi z rozmarynu.

Grillowane warzywa

  • Składniki na 4 porcje
  • Papryka czerwona 50 g
  • Papryka żółta 40
  • Papryka zielona 40 g
  • Cebula 30 g
  • Marchew 60 g
  • Pietruszka 50 g
  • Cukinia 300 g
  • Pieczarki 160 g
  • Ser PKU 20 g
  • Oliwa 20 ml
  • Papryka ostra w proszku 3 g
  • Sól szczypta

Papryki pokrój na duże kawałki, korzenne i cukinię przekrój wzdłuż na pół (cukinię wydrąż), pieczarki obierz i wyjmij nogę,  Warzywa obtocz w oliwie i grilluj około 10 minut z dwóch stron aż się przyrumienią. Mają być chrupiące.  Cukinię i pieczarki odłóż na bok a resztę warzyw pokrój drobno i wymieszaj ze startym serem PKU. Dopraw solą i ostrą papryką. Nafaszeruj nimi pieczarki i cukinię.

Możesz też pokroić wszystkie warzywa z grilla, doprawić i wymieszać z makaronem albo ryżem PKU.

Roladki  zgrillowanych warzyw

Składniki na 3 porcje

Grill:

  • Bakłażan 90 g
  • Pietruszka 30 g
  • Marchewka 40 g
  • Cukinia 50 g
  • Marynata:
  • Czosnek 2 g
  • Sól szczypta
  • Tymianek suszony 2 g
  • Oliwa 20 ml
  • Sok z 2 cytryny 10 ml

Zrób marynatę: czosnek pokrój drobno i zetrzyj z solą, włóż do miski, wsyp tymianek, wlej oliwę i sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli lubisz ostre dodaj chili albo pieprz.

Warzywa potnij obieraczką wzdłóż na długie plasterki i obtocz w marynacie. Smaż chwilę. Bakłażana smaż z dwóch stron aż się przyrumieni i zmięknie.

Na plasterki bakłażana nałóż plasterki marchewki, pietruszki i cukinii. Zwiń w roladkę i przebij patyczkiem do szaszłyków. Jeśli chcesz skrop sokiem z cytryny, będą jeszcze lepsze.