Wyjątkowo w tym roku ten okres przejściowy między latem a jesienią mamy wyjątkowo ciepły i przyjemny. Ostatnio przyszło mi do głowy właśnie takie danie, które nieco łączy te jeszcze ciepłe smaki lata z takimi, których częściej doświadczamy zimną. Makaron z jarmużem i grillowanymi pomidorkami cherry. Jarmuż – zapowiedź jesieni, zimy. To warzywo bardzo lubi chłód i najlepiej smakuje, gdy je wcześniej schłodzimy w lodówce – pozbywamy się wtedy jego goryczy. Pomidorki z kolei to zdecydowanie smak lata. Cały czas możemy jeszcze dostać takie słodkie i twarde – moje ulubione. Pomyślałam, że połączenie tych dwóch smaków może faktycznie przynieść fajne efekty
Polecam wypróbować – danie robi się praktycznie samo!
Składniki
100g niskobiałkowego makaronu spaghetti
40g jarmużu
150g pomidorków cherry
15ml oliwy z oliwek
5g papryczki chili
Gałązka rozmarynu (może być też rozmaryn sypki)
Bazylia (opcjonalnie)
Pieprz cayenne (lub papryka ostra)
Sól, pieprz
Wartości odżywcze (bez ziół)
Kalorie: 531.4 kcal Białko: 3.3g Fenyloalanina: 127.6mg
Przygotowanie
Myjemy małe pomidorki cherry i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu skórką do dołu. Polewamy je odrobiną oliwy, kładziemy rozmaryn, dodajemy odrobiny soli i pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i wrzucamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy je do momentu kiedy ich brzegi się zarumienią. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Przygotowujemy jarmuż krojąc go na nieregularnej wielkości kawałki (przeważnie w sklepach jest już pofragmentowany – wtedy nie trzeba nic z nim robić). Wrzucamy na patelnię pokrojone chili, dolewamy oliwy i wrzucamy jarmuż (możemy również dodać trochę pieprzu cayenne/ostrej papryki). Smażymy go tak długo dopóki nie będzie soczysty i chrupiący. Następnie dokładamy na patelnię makaron, a jako ostatnie wyjęte z piekarnika pomidorki cherry (można dorzucić również odrobinę upieczonego wcześniej rozmarynu). Delikatnie mieszamy dla połączenia się smaków, dodając sól i pieprz. Gotowe!
Podanie
Makaron jemy oczywiście na ciepło. Nie wiem, czy jest tutaj co dodawać, bo danie samo w sobie jest bardzo ciekawym miksem smaków. Osobiście nie kombinowałabym za bardzo.
Uważam, że makaron niskobiałkowy to jeden z najlepszych produktów PKU dostępnych na rynku. Co o tym myślicie? Jest bardzo smaczny, szybko się gotuje i dania z nim wychodzą naprawdę ciekawe. Makaron z jarmużem i pomidorkami chciałam zaproponować jako alternatywę dla tych klasycznych dań (sos pomidorowy, grzybowy, al oglio, itd.). Mam nadzieję, że wypróbujecie i spodoba się Wam
Smacznego!