Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Truskawki obrać z szypułek i umyć. Parę truskawek pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem. Makaron ugotować. Odcedzić. Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.

Ilość fenyloalaniny: 632.7mg
Ilość białka: 15.2g
Ilość energii: 1442.8kcal
Dla ilu osób jest danie: 4


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Makaron PKU 300 1092 0.9 22.8
Truskawki 500 165 3.5 120
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 250 150 10.5 490
Cukier 15 59.85 0 0
Suma wartości odżywczych