Składniki:
makaron nitki PKU 100 g
olej ok 30 ml
cebula 40 g
liście curry 10 szt.
marchew 150 g
por kawałek 30 g
papryka czerwona 50 g
kolendra w ziarnach 1 g
pomidory 20 g
kolendra świeża 1 g
sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente.
 - Przesmaż na połowie oleju pokrojoną w półksiężyce cebulę, niech się porządnie zrumieni i zdejmij ją na ręcznik papierowy.
 - Dolej oleju na patelnię i przesmaż liście curry, gdy zaczną się przypalać – wyrzuć je.
 - Wrzuć na rozgrzany olej startą na grubych oczkach marchew, pokrojony w krążki por, pokrojoną w paseczki paprykę i ziarna kolendry. Smaż na dużym ogniu aż zaczną się lekko rumienić.
 - Dodaj makaron, wymieszaj i smaż chwilę aż makaron się zagrzeje.
 - Na talerzu posyp świeżą kolendrą i chrupiącą zrumienioną cebulką.
 
PHE: 160 mg, B: 3,89 g, E: 691 kcal



