Dzisiejszy przepis jest efektem całkowitej improwizacji, burzy pomysłów oraz całego dnia spędzonego w kuchni na przygotowywaniu wielu smakołyków. Wreszcie spotkałam się z Marysią i miałyśmy czas żeby wspólnie pogotować. Skupiłyśmy się na wykorzystaniu typowych składników jesiennych, reszta to były już nasze pomysły, łączenie darów jesieni z innymi składnikami. Efekty będziecie mogli zapewne zobaczyć w nadchodzących postach, jak i w tym. Wiadomo jak jesień to dynia, jak dynia to najczęściej zupa dyniowa, której wpis na blogu już jest. Więc wpadłyśmy na pomysł że zrobimy muffinki z dynią oraz z kasztanami jadalnymi. Był to strzał w dziesiątkę! Muffinki nie były ani trochę za słodkie, a kasztany nadawały im bardzo fajny posmak.

Składniki (na 12 muffinek):

Mąka niskobiałkowa (180 gram)
Dynia (200 gram)
Cukier (120 gram)
Proszek do pieczenia ( łyżeczka)
Zamiennik jajka (40 gram)
Olej rzepakowy (90 ml)
Soda oczyszczona (pół łyżeczki)
Kasztany jadalne (35 gram)
Szczypta soli

Wartości odżywcze: Białko 3,4g , Kalorie 2148,9 , Fenyloalanina 135,8 mg phe.

11111111

Mąkę niskobiałkową, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy razem w jednej misce. Następnie ścieramy dynię na tarce na małych oczkach, tak aby była drobno starta. Dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę kasztany jadalne, rozrobionych zamiennik jajka oraz olej i mieszamy ze sobą składniki mokre. Po zmieszaniu dodajemy je do składników suchych i wszystko mieszając do połączenia się składników. Jeśli widzicie, że ciasto jest zbyt leiste warto dodać trochę mąki. Następnie nagrzewamy piekarnik w 180 st. C. W tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremek na muffinki (jeśli robicie je w papierowych formach najlepiej jest posmarować spód masłem żeby się nie przykleiły). Muffinki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Nie nakładajcie masy po same brzegi formy ponieważ ciastka sporo jeszcze podrastają, także bez obaw, że wyjdą niewyrośnięte i niskie.

Jest to świetny przepis na podbicie kaloryczności przy niskiej ilości białka i fenyloalaniny. I samo jego wykonanie jest naprawdę szybkie. Według uznania możecie dodać rodzynek do masy, cynamonu czy innych swoich ulubionych przypraw.

A czy Wy tej jesieni już stworzyliście nowe przepisy? Czy raczej trzymacie się sprawdzonych, ulubionych potraw bez eksperymentowania? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na jesienne potrawy!

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 180 689.4 0.72 34.92
Dynia 200 66 2.6 94
Cukier 120 478.8 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 5 13.15 0.03 0.655
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 40 144 0.12 2
Olej rzepakowy 90 810 0 0
Sól biała 5 0 0 0
Kasztany jadalne 35 45.85 0.7 29.4
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.