Muffinki z niespodzianką

Muffinki z niespodzianką

Dzisiejszy przepis jest efektem całkowitej improwizacji, burzy pomysłów oraz całego dnia spędzonego w kuchni na przygotowywaniu wielu smakołyków. Wreszcie spotkałam się z Marysią i miałyśmy czas żeby wspólnie pogotować. Skupiłyśmy się na wykorzystaniu typowych składników jesiennych, reszta to były już nasze pomysły, łączenie darów jesieni z innymi składnikami. Efekty będziecie mogli zapewne zobaczyć w nadchodzących postach, jak i w tym. Wiadomo jak jesień to dynia, jak dynia to najczęściej zupa dyniowa, której wpis na blogu już jest. Więc wpadłyśmy na pomysł że zrobimy muffinki z dynią oraz z kasztanami jadalnymi. Był to strzał w dziesiątkę! Muffinki nie były ani trochę za słodkie, a kasztany nadawały im bardzo fajny posmak.

Składniki (na 12 muffinek):

Mąka niskobiałkowa (180 gram)
Dynia (200 gram)
Cukier (120 gram)
Proszek do pieczenia ( łyżeczka)
Zamiennik jajka (40 gram)
Olej rzepakowy (90 ml)
Soda oczyszczona (pół łyżeczki)
Kasztany jadalne (35 gram)
Szczypta soli

Wartości odżywcze: Białko 3,4g , Kalorie 2148,9 , Fenyloalanina 135,8 mg phe.

11111111

Mąkę niskobiałkową, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy razem w jednej misce. Następnie ścieramy dynię na tarce na małych oczkach, tak aby była drobno starta. Dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę kasztany jadalne, rozrobionych zamiennik jajka oraz olej i mieszamy ze sobą składniki mokre. Po zmieszaniu dodajemy je do składników suchych i wszystko mieszając do połączenia się składników. Jeśli widzicie, że ciasto jest zbyt leiste warto dodać trochę mąki. Następnie nagrzewamy piekarnik w 180 st. C. W tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremek na muffinki (jeśli robicie je w papierowych formach najlepiej jest posmarować spód masłem żeby się nie przykleiły). Muffinki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Nie nakładajcie masy po same brzegi formy ponieważ ciastka sporo jeszcze podrastają, także bez obaw, że wyjdą niewyrośnięte i niskie.

Jest to świetny przepis na podbicie kaloryczności przy niskiej ilości białka i fenyloalaniny. I samo jego wykonanie jest naprawdę szybkie. Według uznania możecie dodać rodzynek do masy, cynamonu czy innych swoich ulubionych przypraw.

A czy Wy tej jesieni już stworzyliście nowe przepisy? Czy raczej trzymacie się sprawdzonych, ulubionych potraw bez eksperymentowania? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na jesienne potrawy!

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 180 689.4 0.72 34.92
Dynia 200 66 2.6 94
Cukier 120 478.8 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 5 13.15 0.03 0.655
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 40 144 0.12 2
Olej rzepakowy 90 810 0 0
Sól biała 5 0 0 0
Kasztany jadalne 35 45.85 0.7 29.4
Suma wartości odżywczych