Naleśniki PKU z jabłkami i cynamonem

Naleśniki PKU z jabłkami i cynamonem

Ciasto naleśnikowe:

Do miski należy wsypać koncentrat mąki, do tego zamiennik jajka stopniowo dolewając wody należy zmiksować na jednolitą masę o płynnej konsystencji lecz nie za rzadkiej tak by ciasto mogło się swobodnie rozprowadzać na patelni. Następnie dodajemy cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, odrobinę soli do smaku i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Aby naleśniki były bardziej aromatyczne można również dodać odrobinę olejku do ciasta o zapachu wanilii. Naleśniki smażyć na specjalnej patelce bez dodatku tłuszczu.

Jabłka:

Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (wg uznania). Wrzucić je do garnuszka podlać odrobiną wody dodać do tego 2 łyżki cukru i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą w miarę miękkie. Pod koniec duszenia dodać mielony cynamon, wymieszać poddusić na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty i wyłączyć. Nadzienie gotowe.

Z powyższego przepisu wyszło 8 naleśników co ja podzieliłam na 3 porcje. Równie dobrze przepis może być przygotowany dla 3 osób bądź jednej wg uznania. Smacznego:)

 

Ilość fenyloalaniny: 60,1 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 1621 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1-3


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5 250 957.5 1 48.5
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 29 104.4 0.087 1.45 29 104.4 0.087 1.45
Cukier 30 119.7 0 0 30 119.7 0 0
Olej rzepakowy 30 270 0 0 30 270 0 0
Jabłko 390 195 1.56 46.8 390 195 1.56 46.8
Cynamon 2 4.94 0.0798 2.92 2 4.94 0.0798 2.92
Suma wartości odżywczych