Pączki PKU

Pączki PKU

W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W filiżance wymieszaj wodę, olej, esencję waniliową oraz barwnik, wlej wszystko do mąki i dokładnie rozmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Posyp ciasto mąką, aby móc ugnieść 6 pączków. Wlej do głębokiej patelni co najmniej 6–7 cm oleju, rozgrzej go i smaż pączki przez 1 minutę z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wciąż ciepłe pączki obtaczaj w cukrze pudrze.

 

Pączki możesz przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrażać. Łatwo odświeża się je w kuchence mikrofalowej, podgrzewając przez kilka sekund.

 

Smacznego!

 

1 pączek (bez tłuszczu do smażenia):
PHE: 6,5 mg
białko: 0,14 g
energii: 185,7 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 175 670.25 0.7 33.95
Cukier 50 202.5 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 5 13.15 0.03 0.66
Cynamon 3 7.41 1.1297 4.44
Sól biała 3 0 0 0
Olej rzepakowy 25 225 0 0
Suma wartości odżywczych