Przepis na 3 słoiki (około 20 porcji)
1. Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie upiecz (180 stopni, 40 min). Po upieczeniu, zmiksuj ją blenderem.
2. W czasie pieczenia przygotuj resztę warzyw: cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a natkę pietruszki oraz oregano posiekaj.
3. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
4. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na małym ogniu lekko posolone marchewkę z cebulą.
5. Gdy się zeszklą i zmiękną dodaj pomidory z puszki i smaż dalej. Poczekaj aż całość zgęstnieje i dodaj zmiksowaną upieczoną paprykę.
6. Na oliwie przesmaż posiekane oregano i natkę.
7. Warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw pieprzem, solą i dodaj przesmażone zioła.
Smacznego!