Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Składniki na 10 porcji 

  • 720 g  bakłażan
  • 310 g  cebula
  • 150 g suszone pomidory w oliwie z ziołami „Sottile Gusto”
  • 10 g  ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g  oleju
  • 30 g granat
  • 10 g babka płesznik „Piątnica”  + 10 ml wody

Przygotowanie:

Bakłażany nakłuj widelcem, przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia  i zapiekaj w rozgrzanym  piekarniku. Średni czas pieczenia  to 15 minut z każdej strony. Bakłażany studzimy po upieczeniu, obieramy z przypaleń i włóż do misy  blendera. Cebule pokrój   w drobną kostkę i podsmaż  na złoty kolor na patelni. Dodaj ją  do misy blendera do razem z obranymi ząbkami czosnku, pomidorami suszonymi razem z zalewą, solą, pieprzem do smaku oraz wcześniej namoczoną babka płesznika. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Dla urozmaicenia pastę można posypać przed podaniem świeżo skrojona natką pietruszki. Pasta idealna to pieczywa PKU, tosta PKU czy ulubionych warzyw.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Bakłażan 720 187.2 7.92 352.8
Cebula 310 102.3 4.34 192.2
Pomidory 150 30 1.8 63
Czosnek 10 15.2 0.64 27
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Granat 30 24.9 5.01
Babka płesznik 10 0.5 0.1 5
Woda 10
Suma wartości odżywczych