Pasta z sosem pomidorowym

Pasta z sosem pomidorowym

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z czosnkiem i utartą marchwią i liścmi selera (2-3 min.). Dodać pokrojone w kostkę pomidory i 1/2 szklanki wody. Gotować 15-20 min. bez przykrywki mieszając od czasu do czasu. Do sosu dodać ugotowany makaron Pku i całość dobrze wymieszać.

 

Ilość fenyloalaniny: 76,4 mg
Ilość białka: 2,6 g
Ilość energii: 402 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Pomidor 125 23.75 1.125 28.75
Seler naciowy 20 3.4 0.2 3.8
Cebula 20 6.6 0.28 12.4
Marchew 25 8.25 0.25 8.75
Makaron PKU 75 273 0.225 5.7
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Olej rzepakowy 10 90 0 0
Suma wartości odżywczych