Pasztet z cukinii i pieczarek

Pasztet z cukinii i pieczarek

Składniki na ok. 13 porcji:

  • 1 400 g cukinia
  • 100 g marchewka
  • 105 g cebula
  • 5 g czosnek
  • 20 g olej kujawski tłoczony na zimno
  • 10 g masło extra 82 % tłuszcz
  • 25 g bułka tarta PKU ,,Bezgluten ”
  • 2 g curry
  • 20 g zamiennik jaja PKU ,, Bezgluten”
  • 15 g por
  • 100 pieczarki
  • zioła opcjonalnie wg uznania, sól i pieprz czarny

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do miękkości, pod koniec dodaj pieczarkę uprzednio umytą i osuszoną, ale drobno pokrojoną. Całość podsmaż podlej delikatnie niewielką ilością wody, duś do miękkości. Gdy pieczarki będą miękkie całość odsącz na sitku. Po odsączeniu do całości dodaj sól, curry i mielony czarny pieprz oraz pozostałe zioła (wg uznania). Foremkę do zapiekania dokładnie wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki PKU. Nagrzej piekarnik do 190 C°. Do większej misy utrzyj cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posól. Jeśli będzie dużo soku to odsącz go, cukinia ma być sucha. Można to zrobić szybciej na samym początku, cukinie bywają czasami bardzo soczyste i proces obciekania może być dłuższy. Do cukinii dodaj startą drobniej marchewkę, posiekaną drobno por. Dodaj podsmażonej i wystudzonej z cebulki z czosnkiem i pieczarkami, dodaj pozostała bułkę PKU oraz ubity na pianę zastępnik jaja. Całość dokładnie wymieszaj łyżką drewnianą i przełóż do foremki. Zapiekaj w temperaturze 190 C ° przez ok. 60 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło jako dodatek do II dania obiadowego. Gorąco polecam i życzę smacznego.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukinia 1400 238 16.8 770
Marchew 80 26.4 0.8 28
Cebula 105 34.65 1.47 65.1
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 25 225 0 0
Bułka tarta PKU 20 76.4 0.14 5.52
Curry 2 6.5 0.2532
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1
Por 15 4.35 0.33 20.1
pieczarki smażone 100 267 3.7 1.49
Suma wartości odżywczych