Patisony w sosie pomidorowym

Patisony w sosie pomidorowym

Oliwę podgrzać w garnku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem pomidorowym i dodać do rozgrzanej w garnku oliwy. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem.Dodać do sosu i chwilę gotować. Patisony umyć, obrać ze skórki, natrzeć cytryną, pokroić na ćwiartki i  dodać do sosu pomidorowego. Gotować pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie odkryć garnek i odparować sos. Gdy stanie się gęsty, doprawić sola i pieprzem.

 

Całość (2 porcje): Phe 158 mg, B 5,9 g, E 222 kcal

1 porcja: Phe 79 mg, B 2,95 g, E 111 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Pomidor 150 28.5 1.35 34.5
Oliwa z oliwek 15 134.55 0 0
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Patisony 300 24 3 0
Sok cytrynowy 10 3 0.04 1.8
Sól biała 5 0 0 0
Koncentrat pomidorowy, 30% 10 9.7 0.56 16.6
Suma wartości odżywczych