Pierogi z nadzieniem śliwkowym

Pierogi z nadzieniem śliwkowym

Sposób wykonania:

FARSZ: Suszone śliwki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie, następnie osuszyć. Śliwki zemleć, dodać cukier puder, ew. sok z cytryny. Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie, wlać ciepłą wodę i przygotowany wg przepisu zamiennik jaja kurzego, zarobić nożem, dobrze wyrobić rękami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Posypując niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, pokroić w krążki lub kwadraty, nałożyć nadzienie ze śliwek, zlepić. Gotować we wrzącej wodzie. Polać roztopionym masłem i posypać cukrem.

Wartość odżywcza

Całość: Phe 88 mg; B 2,8 g; E 752 kcal

100 g: Phe 33 mg, B 1 g, E 279 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 100 383 0.4 19.4
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Śliwki bez pestek, suszone 50 141 1.75 55
Cukier 5 19.95 0 0
Masło ekstra 20 149.6 0.14 6.4
Suma wartości odżywczych