Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmielić lub ugnieść widelcem. Dodać usmażoną cebulę, całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Do mąki n.-m.-p. PKU dodać olej, sól i stopniowo gorącą wodę (ale nie wrzącą). Wszystko wymieszać i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto niezbyt cienko rozwałkować – stolnicy podczas wałkowania nie posypywać mąką! Wycinać szklanką kółka i nakładać niepełną łyżeczkę farszu. Zlepić pierogi. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować ok. 8-10 min. Okrasić podsmażoną cebulką.

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 159,5 mg
Ilość białka: 3,83 g
Ilość energii: 1241 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ziemniaki, średnio 140 110.6 2.66 119
Cebula 48 15.84 0.672 29.76
Olej rzepakowy 30 270 0 0
Suma wartości odżywczych