Placek z porami i pieczarkami

Placek z porami i pieczarkami

Podsmaż lekko pory i pieczarki na oleju, a następnie dodaj marchewkę i lekko podduś. W oddzielnym garnku przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki i powoli doprowadzając całość do wrzenia, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw go do smaku i dodaj pory z pieczarkami i marchewką. Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Dodawaj stopniowo wody, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Podziel ciasto na 8 równych części i każdą z nich rozwałkuj. Przygotuj 4 nadziewane placki, nakładając nadzienie na każdy rozwałkowany kawałek ciasta i przykrywając go od góry drugim kawałkiem. Zaklej brzegi każdego placka i piecz na posmarowanej tłuszczem blasze, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC, przez 30–35 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch każdego placka.

Wartość odżywcza (potrawa bez napoju niskobiałkowego PKU)

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 128 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 647 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 509 mg
Ilość białka: 10,7 g
Ilość energii: 2588 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Por 225 65.25 4.95 301.5
Marchew 150 49.5 1.5 52.5
Pieczarki smażone 110 293.7 4.07 163.9
Olej rzepakowy 50 450 0 0
Mąka niskobiałkowa PKU 300 1149 1.2 58.2
Margaryna miękka, 70% tłuszczu, z witaminami A i D 160 1011.2 0.16 4.8
Musztarda 5 8.25 0.285 12
Pietruszka, liście 5 2.45 0.22 10
Suma wartości odżywczych