Rabarbarowy kisiel z kardamonem

Rabarbarowy kisiel z kardamonem

Rabarbar zalewam wodą z cukrem i przyprawami, gotuję przez około 10 minut, do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać.
Następnie dodaję owoce leśne, gotuję przez 3 minuty i dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Energicznie mieszam, kiedy kisiel zacznie wrzeć jest gotowy. Rozlewam go do miseczek.

Ilość fenyloalaniny: 122,2 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 464,8 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5 porcji


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Rabarbar 230 34.5 1.15 66.7
Maliny 45 19.35 0.585 20.25
Truskawki 45 14.85 0.315 10.8
Czarne jagody 45 22.95 0.36 19.35
Cukier 60 239.4 0 0
Mąka ziemniaczana 50 178.5 3.45 158
Suma wartości odżywczych