Przepis na 6 dużych racuchów
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą i mlekiem kokosowym, odstaw na chwilę.
2. Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno.
3. Dodaj olej do ciasta i wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj teraz pianę z aquafaby i delikatnie wymieszaj.
5. Cukinię i dynię pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce (jeśli będziesz ścierać warzywa, odciśnij je wtedy dokładnie).
6. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj.
7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego. Wlej ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione przyprawy, a do lunchboxa warzywa albo owoce aby urozmaicić obiad. Pamiętaj żeby przeliczyć każdy dodany składnik 😉