Racuchy z warzywami

Racuchy z warzywami

Przepis na 6 dużych racuchów

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą i mlekiem kokosowym, odstaw na chwilę.
2. Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno.
3. Dodaj olej do ciasta i wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj teraz pianę z aquafaby i delikatnie wymieszaj.
5. Cukinię i dynię pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce (jeśli będziesz ścierać warzywa, odciśnij je wtedy dokładnie).
6. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj.
7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego. Wlej ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

 

Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione przyprawy, a do lunchboxa warzywa albo owoce aby urozmaicić obiad. Pamiętaj żeby przeliczyć każdy dodany składnik 😉


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Extra koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej PKU 500 g 150 514.5 0.3 46.5
Proszek do pieczenia 3 7.89 0.015 0.39
Mleko kokosowe 70 129.5 1.12 56
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Aquafaba 60 10.8 0.6 18
Cukinia 90 15.3 1.08 49.5
Dynia 90 29.7 1.17 42.3
Suma wartości odżywczych