Ramen

Ramen

Składniki na 2 porcje

Wywar:

  • Por 150 g
  • Cebula 150 g
  • Imbir 30 g
  • Laska cynamonu
  • Anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • Czosnek 10 g
  • Kolendra świeża 15 g
  • Skóra z łososia lub dorsza 10 g (opcjonalnie)
  • Słonina 5 g (opcjonalnie)

Do zupy:

  • Dynia 150 g
  • Pieczarki 30 g
  • Por 20 g
  • Grzyby shitake 15 g
  • Makaron z tapioki 100 g
  • Chili 8 g
  • Imbir 10 g
  • pak choy 30 g
  • Sól
  • Sos rybny 5 ml
  • Olej sezamowy 5 ml

SPRZĘTY:

  • PATELNIA
  • GARNEK ŚREDNI
  • Łyżka cedzakowa lub sitko
  • Rondelek

W dwóch litrach wody ugotuj na średnim ogniu wywar z warzyw wraz z przyprawami i grzybami shitake.  Przesmaż obraną i pokrojoną na kawałki dynię i posiekane chili na oliwie lub jeśli chcesz na tłuszczu z wytopionej skóry z łososia i ze słoniny (ale nie jest to niezbędne, te ilości dla niewprawnego smakosza nic w smaku nie zmieniają. Jeśli nie masz pewności, spróbuj, zbadaj się i sprawdź poziomy). Odcedź wywar powinno go zostać około litra. (Warzywa możesz zjeść ale wcześniej policz wartości PHE). Zagotuj wodę i zalej nią makaron i odstaw na pięć minut. Pokrój w cienkie plasterki pora, pieczarki i shitake wyciągnięte z wywaru. Posiekaj kapustę pak choi, pokrój w cieniutkie paseczki imbir.  Do wywaru dodaj przesmażoną dynię i chili, zmiksuj je. Zupę dopraw sosem rybnym i olejem sezamowym oraz solą. Zagotuj i wrzuć na pół minuty pokrojone warzywa (oprócz kapusty).

Nałóż odcedzony makaron i kapustę do miski. Zalej gorącą zupą.