Spaghetti w sosie pomidorowym

Spaghetti w sosie pomidorowym

Rozgrzej na patelni olej, dodaj pokrojoną cebulę i usmaż na złoty kolor. Dodaj puree z pomidorów lub koncentratu pomidorowego, dopraw pieprzem. Wymieszaj, przykryj i duś przez 30-45 minut. Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, odcedź, przenieś do podgrzanej miski i dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj, posyp bazylią lub natką pietruszki.

PS. Makaron po ugotowaniu najlepiej przełożyć na patelnię i na niej wymieszać z sosem. Warto doprawić potrawę świeżymi ziołami (oregano, czosnek, łyżka octu winnego).

 

Dla wersji z pomidorem:

Phe 87 mg, B 2,9 g E 556 kcal

Dla wersji z koncentratem pomidorowym:

Phe 91 mg B 2,8 g, E 554 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Loprofin Makaron Spaghetti 500 g 80 288 0.32 8
Pomidor 200 38 1.8 46
Cebula 50 16.5 0.7 31
Olej rzepakowy 25 225 0 0
Suma wartości odżywczych