Strucla warzywna

Strucla warzywna

Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Wmieszaj suszoną natkę i cebulę. Dodawaj stopniowo wodę, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Na czas przygotowywania farszu wstaw ciasto do lodówki. Delikatnie podsmaż pory i czosnek na oleju, a następnie dodaj resztę składników i duś przez 15 minut. Rozwałkuj ciasto między arkuszami pergaminu, a następnie nałóż na nie warstwę farszu i zwiń w rulon. Włóż struclę do posmarowanej tłuszczem foremki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz przez 25–30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch strucli. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 62 mg
Ilość białka: 1,6 g
Ilość energii: 394 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 248 mg
Ilość białka: 6,2 g
Ilość energii: 1576 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 225 861.75 0.9 43.65
Margaryna miękka, 70% tłuszczu, z witaminami A i D 110 695.2 0.11 3.3
Pietruszka, liście 10 4.9 0.44 20
Cebula 10 3.3 0.14 6.2
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Por 50 14.5 1.1 67
Marchew 50 16.5 0.5 17.5
Cukinia 50 8.5 0.6 27.5
Pieczarki smażone 50 133.5 1.85 74.5
Koncentrat pomidorowy, 30% 25 24.25 1.4 41.5
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5 5 7.6 0.32 13.5
Suma wartości odżywczych