Surówka z kapusty białej z marchewka i oliwą

Surówka z kapusty białej z marchewka i oliwą

Składniki na 1 porcję 

  • 100 g kapusta biała
  • 25 g  marchew
  • 1 g koper ogrodowy
  • 5 g  cebula
  • 2 g  oliwa z oliwek
  • 1 g  cukier
  • 0,1 g sok cytrynowy
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Białą kapustę poszatkować i włożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać to kapusty. Całość posolić i delikatnie wymieszać.  Do drugiej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, cukier, pieprz – całość składników połączyć i dodać do kapusty razem z drobno posiekanym koperkiem. Surówkę podawać do II dania obiadowego lub jako dodatek do II śniadania.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Kapusta biała 100 33 1.7 72
Marchew 25 8.25 0.25 8.75
Koper ogrodowy 1 0.33 0.028 1.26
Cebula 5 1.65 0.07 3.1
Oliwa z oliwek 2 17.94 0 0
Cukier 1 3.99 0 0
Sok cytrynowy 0.1 0 0 0
Suma wartości odżywczych