Surówka z kiszonej kapusty z ziemniakami

Surówka z kiszonej kapusty z ziemniakami

Kapustę opłukać i pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Tak przygotowane składniki wrzucić do naczynia, wsypać cukier, wlać olej i wymieszać dokładnie.

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w naczyniu na parze, aby nie stracić tego co najcenniejsze, czyli witamin. Ziemniaki gotujemy bez soli.

Na talerz nakładamy wcześniej przygotowaną surówkę schłodzoną w lodówce i ziemniaki posypane koperkiem.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Kapusta kwaszona 80 12.8 0.88 36.8
Marchew 50 16.05 0.5 17.5
Cukier 10 39.9 0 0
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Ziemniaki, średnie 130 102.7 2.47 110.5
Koper ogrodowy 2 0.66 0.056 2.52
Suma wartości odżywczych