Nie wiadomo kiedy to zleciało i już zbliżają się kolejne święta! Wiosna powoli pokazuję się za oknami, więc czas na nieco Wielkanocnych przepisów. Z jakim jedzeniem kojarzy się Wielkanoc? Jajko, żurek, sałatka jarzynowa, ale też mazurek, czy babka drożdżowa. Dzisiaj będzie parę słów o babce (co prawda nie drożdżowej). Lekka, świeża, sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Nadaje się nie tylko na święta, ale i codziennie do kawy!
Składniki
350g mąki niskobiałkowej
100g cukru pudru – lub drobnego cukru do wypieków
150g jogurtu naturalnego
70g oleju (pół szklanki)
20g zamiennika jajka PKU do rozrobienia w letniej wodzie
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 7g)
Skórka starta z dwóch cytryn
Sok z dwóch cytryn
Łyżeczka cukru waniliowego lub kropelka-dwie aromatu (opcjonalnie)
Odrobina masła do wysmarowania formy (ok. 3g)
Wartosci odżywcze ( bez skórki, soku i składników opcjonalnych):
Kalorie: 2581.2kcal Białko: 8.7g Fenyloalanina: 349mg
Przygotowanie:
Wpierw rozrabiamy zamiennik jajka w letniej wodzie. Do jajka dodajemy cukier, olej, jogurt, sok z cytryny i skórkę cytryny. W tym momencie możemy również dodać aromaty. Ubijamy wszystko na gładką masę dodając powoli przesianą wcześniej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na ciasto wysmarować odrobiną tłuszczu, najlepiej masłem. Forma może być zarówno okrągła, jak i prosta (zwykła keksówka). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut.
Podanie:
Babkę podaje się na zimno. Przeważnie jako deser. Idealnie pasuje do kawy, czy herbaty. Po upieczeniu można polać ją lukrem, lub innym dobrze zastygającym sosem. Takie babki doskonale smakują również ze świeżymi owocami lub musami. Mi chodzi po głowie taka z musem malinowym, ale to poczekam jeszcze do wakacji Oczywiście zawsze można użyć mrożonych owoców.
Myślę, że taka babka cytrynowa to idealne danie na świąteczny stół każdego Fenylaka. Co więcej, jestem przekonana, że innym domownikom również przypadnie do gustu. A jeżeli zapraszacie kogoś na kawę lub herbatę, uważam, że nie ma lepszego ciasta do podania! Zje je zarówno fenylak, jak i osoba bez diety
Dajcie znać koniecznie, jak Wam się podoba! A jakie Wy przygotowujecie ciasta na Wielkanoc?
Smacznego!