Szarlotka

Szarlotka

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w woreczek i włożyć na 1 godz. do zamrażarki.
Blachę bochenkową o wym. 24 cm/ 12 cm wyłożyć folią aluminiową, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą pku.
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki 3/4 ciasta starkować na tarce, następnie położyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp 180°C przez 45 min. Ostygnięte ciasto polać lukrem.

Wykonanie masy jabłkowej:
Obrane, bez gniazd nasiennych jabłka pokroić w dużą kostkę i poddusić w rondelku z cukrem (ok. 10 min.), co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Ostudzoną masę wyłożyć na starkowane ciasto.

Wykonanie lukru:
Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej wody i polać ciasto.

 

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 62,5 mg
Ilość białka: 2,3 g
Ilość energii: 1550 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 120 459.6 0.48 23.28
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 70 379.4 0.14 4.9
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Cukier 40 159.6 0 0
Suma wartości odżywczych