Szarlotka PKU

Szarlotka PKU

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i podprażyć na niewielkim ogniu razem z cukrem. Można dodać również cynamon.
Na dno silikonowej foremki tzw. keksówki (tylko taką miałam  ) wyłożyć połowę ciasta kruchego, a pozostałą część włożyć do zamrażarki na 10-15 min. W międzyczasie kiedy jabłka się prażą wstawić do piekarnika spód szarlotki, aby się podpiekł. Kiedy będzie już lekko brązowy wyłożyć na niego podprażone jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, gdy wierzch będzie brązowy (jak na zdjęciu).

 

Ilość fenyloalaniny: 308,7 mg
Ilość białka: 8,7 g
Ilość energii: 2032 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Żółtko jaja kurzego 20 63.4 3.1 138.4
Masło ekstra 50 374 0.35 16
Cukier 50 199.5 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g55 5 13.15 0.03 0.655
Jabłka 800 416.8 2.4
Suma wartości odżywczych